Espoon Työväenopiston rooli Omnia Makerspacessa

Luovuutta ja teknologiaa yhdessä

Espoon työväenopisto on järjestänyt ainutlaatuisia kurssejaan Omnian Makerspacessa jo yli kolme vuotta. Tämä innovatiivinen oppimisympäristö tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia luovuuden ja osaamisen kehittämiseen.

Kursseja on järjestetty mm. 3D-mallinnuksesta ja -tulostuksesta, laserleikkauksesta, robotiikasta sekä pintakäsittelystä. Monesti näitä teknologioita on hyödynnetty luovasti, esimerkiksi osana käsityön taiteen perusopetusta.

Sen lisäksi, että kurssilaiset oppivat uusia taitoja ja tekniikoita, heillä on mahdollisuus tutustua Omnia Makerspaceen laajemminkin. Omnia Makerspacen aukioloaikoina he voivat vapaasti tulla tekemään omia projektejaan ja kokeilemaan laitteita.

Erityisesti laserkurssi tarjoaa hienon esimerkin siitä, miten erilaisia materiaaleja ja taiteellista osaamista yhdistämällä voi luoda upeita lopputuloksia. Aluksi ideat luonnostellaan perinteisesti kynällä paperille. Kurssin edetessä opiskelijat siirtyvät digitaalisten piirustusten pariin. Viimeinen askel on fyysisten teosten luominen laserin avulla. Tämä yhdistelmä taiteellista visiota ja teknistä taituruutta tuottaa upeita tuloksia kuten oheisista kuvista näkyy.

Espoon työväenopiston kurssit löytyvät ilmonet.fi sivuilta. Omnia Makerspacessa järjestettävät kurssit ovat myös omassa tapahtumakalenterissamme.

Luovuus tuottaa tuloksia Omnia Makerspacessa!

Katja Nikkinen "Tiivistyksiä Suomen satumaisesta luonnosta" Laserilla leikkatuja valokuvia, josta on tehty 3D kuva.

“Meneillään oleva Luovasti laserilla-kurssi on Käsityön taiteen perusopintoihin kuuluva. Tutustumme laserin käyttöön erilaisten materiaalien työstämisessä. Opiskelijat oppivat tekemään luonnoksia eri tekniikoilla laserleikkaukseen sopiviksi. Luonnokset muokataan Photoshop- sekä vektoroidaan Illustrator-ohjelmilla. Valmiit mallit leikataan Omnian Makerspacessa.

Olemme aikaisemmin tehneet vastaavan kurssin Käsityön taiteen perusopintojen viimeisen vuoden opiskelijoiden kanssa. Teemana heillä oli myyttinen metsä ja sen eläimet. Suomen luonto inspiroi opiskelijoita monin tavoin. Eläinten, puiden ja kasvien lisäksi valolla oli monen teoksen kohdalla erityinen merkitys. Maaginen valo piirtää muotoja ja hohtaa teosten sisällä luoden salaperäistä tunnelmaa tai heittäen varjokuvia ympäristöön. Laserleikkaus on ollut yksi käytettävistä tekniikoista, mutta laserleikkaukseen on yhdistetty myös muita tekniikoita esim. tilkkutöitä, lumivärjäystä ja huovutusta.
Teokset ovat esillä osoitteessa https://flic.kr/s/aHBqjzye8w

Syksyn aikana on tulossa julkisesti nähtäville myös hieno yhteistyöprojekti, jossa teokset on laserleikattu Makerspacessa. Käsityön taiteen syventävien opintojen ryhmän tehtävänä oli suunnitella ja valmistaa taideteos tai käyttöesine, jonka lähtökohtana on Eino Leinon runo Hymyilevä Apollo. Opiskelijat etsivät runosta itselleen tärkeitä arvoja ja miettivät, miten arvot peilautuvat tähän päivään. Teosta on ollut tekemässä noin 25 henkeä, joista osa oli työväenopiston lausujia. Hymyilevä Apollo on runoteos, jossa runonlausujat lausuvat Eino Leinon runon ja käsityön taiteen perusopetuksen opiskelijoiden tekemät teokset on kuvattu videoiksi. Video-ääniteos julkaistaan nyt syksyllä.”

Katriina Leppänen,
Suunnittelijaopettaja

Deborah Martyn "Pohjolan eläinten valo"

Omnia Makerspace on omnialaisten kotiverstas!

Omnia Makerspace on opettajan arvokas verstas, jonka työkaluja kannattaa hyödyntää. Se antaa opetukseen monipuolisuutta ja mahdollistaa oppijoille käytännönläheisen oppimiskokemuksen. Omnia Makerspace on enemmän kuin vain paikka – se on innostava ympäristö, joka kannustaa luovuuteen ja tekniseen osaamiseen.